Fisketur og Stekt lyr med hollandaise

Idag har jeg gjort noe nytt. Og med hjelp fra hunden, livsfarlig. Jeg har trekt garn alene! Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men hjernen min fungerer som en typisk jentehjerne, jeg er skikkelig dårlig på høyre og venstre. Og jeg er enda dårligere når man må svinge påhengsmotoren mot høyre for å svinge til venstre. Da kortslutter hjernen, og alt jeg hører er piiiiiiiv, piiiiiv, piiiiiiv.

Nei vent litt… Den lyden er ikke bare i hodet mitt, det er min kjære matros, som ikke har spesielt stor tillitt til at jeg mestrer denne oppgaven. Han er temmelig sikker på at Døden selv står(svømmer) klar til å hente ham når som helst.

Til hundens store overraskelse gikk det fint, selv om ikke fangsten var rekordstor. Endte opp med en liten krabbe, en grei lyr, og to småflyndrer, den ene fremdeles i toppform, så den slapp jeg bare uti igjen.

Let me go, or I’ll crush you like I crush this glove!

 

No? I’ll eat you, just as I eat this glove!

Denne lille karen er kokt, og fryses i kraften sin til jeg får en til, da skal det lages noe lurt, forhåpentligvis krabbelaksa.

 

Flyndren er filetert og frosset(i påvente av mer, så jeg kan lage fiskekaker), sammen med lyrbukfiletene. Hvordan jeg fileterte flyndre? Slik!

Godfisk tv er genialt. Men jeg må tilstå at jeg ikke helt har hans hastighet på flyndrefileteringen min ennå.

 

Ryggfiletene av lyren ble kveldens middag for meg og mannen. De fortærtes med hollandaisesaus, ris og salat.

2 personer

Ca 300 g hvit fisk, lyr, sei, torsk eller lignende

5 ss hvetemel

1 ts salt

1 ts pepper

1 ts cayennepepper

Bland alt det tørre i en skål. Tørk fiskefiletene godt, og vend dem i paneringen.

Stek dem i smør til de er så stekt du ønsker.

 

Til sausen trenger du

200 g smør(bruk minst halvparten usaltet, ellers blir den grusomt salt)

4 ss vann

1 ss hvitvinseddik

3 eggeplommer

en dæsj sitron

litt cayennepepper

 

Smelt smøret, og sett det til side så det kjølner litt. Kok eddik og vann til det reduseres til omtrent 2 ss. Nå begynner vispingen. Visp eggeplommene kraftig, mens du tilsetter eddikvannet. Hell det oppi den lille kjelen igjen, ha på svak varme(!) og fortsette å vispe som manisk mens det tykner. Jeg tar kjelen vekk fra varmen hyppig, for å unngå at det blir for varmt. Når det har tyknet litt, tilsetter du smøret litt og litt, under fortsatt visping. Når alt smøret er oppi, og sausen ser fin ut, flytter du den vekk fra varmen ooooog visper enda et halvminutt-minutt.

Tilsett sitron og cayennepepper.

Server med litt salat og ris eller poteter.

 

Hollandaisesausen krever litt fokus for ikke å bli fiasko, så pass på at du ikke har for mange prosjekter gående samtidig som du visper saus. Skulle den skille seg, finnes det mange gode triks rundtom(isbiter, vann, flere eggeplommer), men jeg har enda ikke fått til å bruke noen av dem(og vil ikke ødelegge sausene med vilje for å få øvegrunnlag), så har ikke noen å anbefale.

Skitt fiske og bon apetite!

 

 

 

 

 

Comments

1 Comment

  1. Pew pew Says:

    heyhey! :) så flott at du trekker garn selv.. sånn som jeg hører for tiden så er det bare som regel menn som trekker garn, flott at kvinner også gjør dette :)
    Maten såg delicious ut :) FLINK! :-)

    Lykke til med neste rett ^^,

Leave a comment