Sjokoladesnurrer og ny vri på appelsinsnurrer

IMG_0054Denne frøkenen har en stor svakhet for hjemmebakst. Det begynner på deigen, og slutter når jeg ligger i stabilt sideleie, eller det er tomt. Den deilige følelsen når lukten av boller i stekeovnen sprer seg.

Disse to variantene er laget av samme grunndeig.

For en grunndeig bruker du:

1 kg hvetemel
5 dl melk (kjøleskapskald)
150 gram sukker
50 gram gjær (helst rød)
1-2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 gram smør
Bruk helst kjøkkenmaskin med eltekrok.
Bland sammen alle ingrediensene, utenom smøret. La det kjøre i ca 10 minutter, før du tilsetter smøret. De fleste oppskriftene ber en skjære det i terninger, men det gidder jeg sjelden. Jeg skjærer det i tynne skiver rett fra pakken, og slenger det oppi. Elt inn smøret i 10-15 minutt. Deigen skal nå være fin, blank og elastisk. La den heve under plast til dobbel størrelse.
Sist jeg bakte, delte jeg deigen i to, og laget en vri av appelsinbollene mine, hvor jeg droppet kokosen, og tilsatte litt kanel. Det vil si at jeg kjevlet deigen til en avlang leiv, smurte den inn med smør, strødde over sukker, revet appelsinskall og litt kanel.
Den andre halvparten av deigen fikk et lag smør, hundre gram hakket hvit sjokolade, og femti gram mørk sjokolade.
Rull deigen sammen til en pølse og skjær i passende skiver. Legg emnene på et stekebrett, og la etterheve 20-30 min.
Stek ved 175 grader i 15-20 minutter. Grunnen til at sjokoladesnurrene er litt mørkere på farge, er klokkeglemsel. Men de smakte egentlig helt utmerket likevel, da sjokoladen nederst mot brettet var blitt litt karamellisert.
På appelsinsnurrene laget jeg en glasur av melis og saften fra appelsinen jeg brukte tidligere. Nydelig match, om jeg skal si det selv!

IMG_0058

 

Ellers har vi nok en gang fått nye beboere.

De er av typen belgisk kjempe, tror jeg, og kler navnet sitt godt. Fatteren trodde jeg sa at jeg hadde dradd med meg to belgiske gjeterhunder hjem, og ble litt oppgitt et lite øyeblikk. Men det gikk over da han skjønte hva jeg hadde sagt. De er, som alt annet utenom katten, ment til matbruk. Men først skal de få leve det gode liv på landet en stund.

IMG_0059

 

Pjusken bryr seg ikke nevneverdig om dette store dyret som plutselig befant seg i luftegården hennes.

IMG_0062

 

De andre derimot, syntes det var skikkelig skummelt. Barna har akseptert at dette ikke er kosekaniner, men matkaniner, og er litt nysgjerrig på om det er godt med kanin. 
IMG_0063

 

 

Comments

Leave a comment