Archive for the ‘Pai’ Category

Eplepai

Jeg husker da jeg gikk i andre klasse på barneskolen. Vi hadde fått en ny jente i klassen, og hun ble syk for en lengre periode(lengre i barneøyne, var nok ikke lenger enn en ukes tid i voksentid). Vi var en liten klasse, og jeg ville hun skulle føle seg inkludert i klassen, så jeg gikk hjem til henne etter skoletid for å sjekke at alt var vel og holde henne med selskap. Men hver eneste dag når jeg kom, var første spørsmålet hennes om det hadde vært epledag den dagen. Hun var livredd for å gå glipp av epledagen. Må innrømme at jeg ikke nå heller forstår den store besettelsen med epledagen, men jeg pleide jo stort ett ha med meg frukt i nistepakken.

Men nå, som “voksen”, må vel epledagen feires litt. Mannen jobber overtid, fireåringen er hos mamman sin og halvannetåringen sitter parkert foran tv, slått ut av en heftig forkjølelse med tendenser til ørebetennelse. Da er det ikke annet for mor å gjøre, enn å parkere seg på kjøkkenet med gode råvarer og uendelig med tid.

Idag blir det løksuppe til middag, og eplepai med bjørnebær til dessert. Sistnevnte er dette innleggets helt.

Begynte med mørdeigen.

Jeg tok:

500 g mel

100 g melis og siktet det, og helte i foodprocessoren

skallet av en sitron gikk også oppi der, sammen med

250 g kaldt smør i terninger

Kjør det til det er smuldrete i konsistensen.

Tilsett

2 egg, sammenvispet og

1 dæsj melk

og kjør så det er sammenblandet, men jo mindre du kjører, jo bedre. Deigen skal helst ikke bli seig.

Ta den ut på melet benk, og press sammen til en ball. Mitt smør var litt for varmt tror jeg, så min deig ble litt for eltet, men smakte bra uansett :)

Pakk i plast, og legg i kjøleskapet i minst en halvtime.

 

Så fant jeg frem eplene, jeg brukte fem passe store norske epler, minus bittelitt svinn til meg selv og halvannetåringen. I ettertid ser jeg at jeg med hell kunne hatt et til eple, så bruk seks epler om du tør.

Skrell dem, fjern kjerner og del i båter. Jeg delte dem i 12 båter, og det ene eplet(ekstra stort) delte jeg i tillegg på tvers, slik at det ble 24 båter.

Tok en god dæsj med smør, sammen med 100 g brunt sukker, og smeltet det i en kjele.

Puttet så oppi eplebåtene og lot dem koke i åtte-ti minutter.

Da puttet jeg oppi bjørnebærene, ca 150 gram. Jeg brukte frosne bær.

Del deigen i to, ene delen litt større enn andre. Ta den største delen og kjevle ut så den  passer i den smurte paiformen. Min paiform er 26cm, anbefaler en på samme str.

Trykk leiven på plass, og fjern det som henger over kanten.

Sil epleblandingen(ta vare på væsken),  putt oppi frukten og fordel utover. Tøm halvparten av juicen over frukten. Kjevle ut den andre deigbiten og legg på toppen. trykk sammen bunnen og lokket langs kanten.

Ta et pisket egg og pensle pailokket med. Strø over med kanel og sukker, og lag noen snitt så dampen slipper ut.

Stek nederst i ovnen på 175 grader i ca 50 minutter, til den er gyllen og fin.

La hvile noen minutter, og server lunken, med vaniljeis.

Anbefaler forsåvidt denne vrien;