Archive for the ‘Husmannskost’ Category

Farmers daughter’s pie

Min shepherds pie, med egenslaktet sau.

Men først må jeg fortelle om drømmen min. Jeg drømte nemlig at de søte små tuppene begynte å verpe inatt(det tar ofte et par uker før de verper etter flytting), og da jeg skulle slippe dem ut isted, fant jeg dette.

Søte lille egget. Men likevel større enn jeg trodde. Her sett ved vanlig butikkegg.

 

I paien min brukte jeg:

500 g malt sauekjøtt(kan, men bør ikke erstattes med vanlig kjøttdeig)

2 små løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

3 gulrøtter, hakket

5 ss hvetemel

1 glass rødvin, her brukt en uten alkohol(langt til polet)

5 dl kjøttkraft

2 ss worchestershiresaus

tabascosaus etter smak

timian

rosmarin

salt

pepper

1 pose frosne erter(250 g)

 

1 kg poteter, skrelt og skåret i store biter

2 ss smør

1,5 dl melk

2 never revet ost

salt og pepper

 

Sett potetene på kok. Kok dem møre.

Stek kjøttdeigen i olje eller smør. Tilsett gulrøtter, hvitløk og løk, og la det steke med fem minutter.

Ha melet over, og rør det godt inn. Tilsett vinen og kraften og rør godt. Tilsett krydder, worchestersaus og tabasco etter smak. La stå og småkoke mens du fikser potetmosen.

Når potetene er møre, siler du av dem vannet, tilsetter smøret og stapper dem så most som du foretrekker. Tilsett melk og rør til en jevn masse. Ha i ost, salt og pepper.

Om kjøttsausen er litt tynn nå, tar du og knar sammen mel og smør, og rører dette inn i gryten(maisenna kan og brukes om du foretrekker det).

Når den er passe tykk(som…. hmm… tykkere enn suppe hvertfall!) tilsetter du ertene. Ha over i en ildfast form.

Spre forsiktig potetmosen over, og stek i stekeovnen på 250 grader til potetmosen begynner å få gyldne topper. (10-15 min)

 

Potetmos med løk

En genial variant av potetmos/potetstappe.

Men først må dere få se de nye flokkmedlemmene våre!

Foreløpig har vi en hane og fire høner. De er dverghøns av en eller annen rase/mix.

Så, tilbake til potetmosen.

Vi spiste den med gode hjemmelagde kjøttpølser og smeltet smør med stekt løk og kantarell, men den duger godt til alt du bruker vanlig potetmos til. Løksmaken er ikke avskrekkende sterk.

Til to store og to små(og litt rester) brukte jeg :

1 kg poteter, skrelt og skåret i biter

400 g løk(jeg brukte fire løk) skrelt og skåret i skiver

3 fedd hvitløk, knust

2,5 dl melk

1 ts timian

50 gram smør

salt og pepper

Kok potetene møre i usaltet vann.

Stek løken og hvitløken i olje til løken er myk og begynner å bli gyllen. Ha i en beholder sammen med melken, og bruk stavmikser til å lage en pure.

Sil vannet av de ferdigkokte potetene. Mos dem sammen med smøret. Hell i løkpureen og timian, og bland godt. Smak til med salt og pepper.

 

Lettsaltet lange med vaniljekålrabistappe

Idag innleder jeg til middagen med noen tabber fra siste tiden:

*Satte brøddeig på elting, stakk ut på tur med hunden etter å ha gitt mannen instruks om å tilsette mer hvetemel om den trengte det, og slå av kjøkkenmaskinen etter 20 minutts tid. Da jeg skulle bake ut brødene så jeg plutselig at grovmelet sto fint igjen i litermålet på vekten, jeg hadde da ufrivillig laget loff…

*Glemt egg i vaffelrøren, og ikke kommet på det før første(og eneste) vaffelen var en konstantert fiasko.

*Undervurdert styrken på søte chillier i chillimixen nok en gang, og gjort en hel middagsrett nesten uspiselig(det gikk ned med store rømmemengder)

Første forsøk på lettsalting av fisk må derimot sies å være en suksess. Vi fikk den på snikline i april, lettsaltet den og frøs den ned. Igår ble den spist. Jeg har selv minner av litt for salt fisk som barn, så for ikke å traumatisere de små, vannet jeg den ut i hele fire timer, med hyppig bytte av vann(hvertfall en gang i halvtimen).

Om noen skulle salte selv, skriver jeg hvordan vi gjorde det. Alternativt kjøper man ferdig i butikken.

Vi saltet dem i lake, og brukte 550 gram finmalt salt på 5 l kaldt vann, og rørte til det var oppløst. Lot deretter fiskestykkene ligge i i tolv timer. Pakket dem inn, frøs dem ned.

Ideen til vaniljekålrabistappen fikk jeg fra Andreas Viestads Norsk Mat-bok, og det passer helt supert til såpass salt mat. Ungene også spiste godt av dette.

Kålrabistappen laget jeg som følger:

1 kålrabi på vel et halvkilo, skrelt og skivet

1/4-1/2 vaniljestang(avhengig hvor vaniljefan du er. Jeg brukte en halv og syns det var perfekt, men mannen syns det var litt i meste laget, og hadde foretrukket en fjerdedel)

50 g smør

1 dl fløte

salt og pepper

Kok kålrabien mør. Sil av vannet, tilsett fløten og stavmiks den til en pure. Sett tilbake på svak varme. Rør inn smøret, og deretter frøene fra vaniljestangen.

Smak til  med salt og pepper.

 

Fisken stekte jeg i smør, under lokk. Den stekte på medium varme i 7 minutters tid, men steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av fisken. Sjekk gjerne med en kniv at den flaker seg, da er den ferdig.

Serverte også med kokte nypoteter og smeltet smør.

Plukkfisk med røykt lyr

Plukkfisk er en sånn rett som smaker mye bedre enn den ser ut. For det ser egentlig ut som risengrynsgrøt med purreløk i, og det høres ikke ut som musikk i mine ører. Men smaken… Det er perfeksjon, det! En grunn til å være stolt av å være hordalending.

Lørdag var vi hjemme hos min far og gjorde opp hjorten vår. Med oss hjem fikk vi gaver flottere enn røkelse og myrra, vi fikk hjemmelagde pølser og to slike pakker:

For en snill far jeg har!

Så på menyen idag sto det plukkfisk.

Jeg har aldri før laget plukkfisk, men vet hvordan jeg liker det. Tok utgangspunkt i to oppskrifter fra denne boken.

 

Til to store og to små brukte jeg:

500 g røykt lyr, trekkes i 12 minutter(annen fisk kan brukes) og renses

8 poteter

en liten hånd hakket purre

7  ss smør

7 ss mel

1 l melk

salt og pepper etter smak(jeg trengte ikke supplere med salt i det hele tatt)
Server gjerne med gulrøtter og sprøstekt bacon, og gjerne med flatbrød til.

 

Kok potetene møre. Mos dem, og sett til side. Smelt smør , bland inn melet.

La steke et par minutter under hyppig omrøring for å fjerne melsmaken. Spe ut med melken mens du rører, for å unngå klumper.

Tilsett purreløken, og la sausen koke noen minutter. Bland inn de moste potetene, og vend inn fisken. Tilsett litt mer melk om konsistensen er for tykk. Smak til med salt og pepper.

Skulle du trenge å lage den glutenfri, dropper du å lage hvit saus. Du tilsetter heller da smøret og purren i de moste potetene, og sper på med melk til ønsket konsistens. Vend inn fisken og smak til med krydder.

 

Nyt maten, og ta gjerne en middagshvil etterpå om det trengs ;)

 

 

 

 

 

Kyllingfrikassé nesten a la Roald Dahls mamma

I min drømmehverdag er matbudsjettet uendelig. Med lykkelige Stangekyllinger eller økologisk kalv til middag flere ganger i uken. Men realiteten er nok desverre ikke slik, så da er det greit å kunne lage god gammeldags økonomisk husmannskost. På Spar har de denne uken grillet kylling til 29.90, og jeg har alltid fått lov til å kjøpe dem rå, uansett hvilken butikk jeg har spurt på.

 

Dagens rett er sterkt inspirert av The First Mor Mor and her Chicken fra Sophie Dahls kokebok from season to season; a year in recipes.

 

Behersker man engelsk, har man en god mulighet til billige kokebøker! Denne er ganske ny, en fryd å lese, og ligger nå på i underkant av 80 kr på amazon. Herlich!

Sååå. Retten. Jeg justerte litt på målene i orginaloppskriften, minsket litt på gulrøttene, økte potetmengden og sånt.

Man får hvertfall 4 mette menneskemager på oppskriften, og ennå blir det en smakebit til hunden.

Jeg brukte:

1 rå kylling på omtrentlig kiloet

1,2 liter kyllingkraft(jeg brukte fond på flaske)

2 laubærblad

1 ts rosmarin

1 ts timian

200 g løk, skivet

500 g gulrot, skåret i passe biter

500 g potet, skåret i passe biter

250 g frosne erter

50 g smør

50 g hvetemel

3 dl melk

salt og pepper

en håndfull hakket persille

 

Om du, som meg, bruker billigkylling, er den krydret fra før av. Det passer meg ikke så bra, så da vasker jeg av så mye jeg klarer under rennende vann.

Ren og pen

 

Legg kyllingen i en kasserolle og hell over kraften. Ha i løken, timian, laubærblad, rosmarin og 100 g av gulrøttene. Kok opp, og skru ned varmen slik av den såvidt småkoker. La småkoke under lokk i 1 time og 40 minutt, men snu på kyllingen innimellom, slik at hele blir kokt.

Etter 1 time og 40 minutt, heller du oppi potetene og resten av gulrøttene, skrur opp varmen litt, og lar koke i 20 minutt. Sjekk at potetene er passe møre.

Er de det, har du kyllingen over på et fat, og siler grønnsakene fra kraften. Kast laubærbladene.

Ha smør i kasserollen og la det smelte. Tilsett melet, rør mens det får steke et par minutter. Tilsett litt og litt av kraften mens du rører konstant for å ungå klumper. Når all kraften er tilsatt, har du i melken. La dette stå og koke en stund på svak varme, under sporadisk omrøring.

Nå bør kyllingen nærme seg så kald at du kan rense den. Kast skinnet(eller gi det til hunden), og rens kjøttet fra skrotten. Riv kjøttet i spisevennlig størrelse på bitene.

Ha ertene i sausen. Gi dem to minutter, før du heller resten av grønnsakene og kyllingbitene oppi. Rør, og la det stå til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper, og rør inn den hakkede persillen.

 

Velbekomme :D