Archive for the ‘Fisk’ Category

Fiskepinner med ertemos, potetbåter og aioli

redIMG_0013Igår var jeg så heldig å ha god hjelp på middagen. Snarttreåringen var med på hele prosessen, og var storfornøyd med måltidet!

Fisken er lyr, jeg skar den opp i fingerstore biter mens jeg fileterte den, noe som gjorde det veldig enkelt igår. Kun å tine, tørke, vende i egg og deretter brødsmuler, så er de stekeklar. Tar ikke mange sekundene, men smaker veldig mye bedre enn kinafileterte.

Til to sultne store og en liten(og litt rester til hønene) brukte jeg:

Fiskepinner:

450g lyr i fingerstore biter

2 egg, pisket sammen

1 grovt kjøperundstykke, aller helst fra dagen før

3 ss mel

1 ts salt

0,5 ts pepper

0,5 ts chillipulver

smør til steking

Ha rundstykket, mel, salt og krydder i foodprosessor med knivblad, og mal det til litt grovmalt mel.

Tørk fiskebitene i tørkepapir. Vend dem i egg, og deretter i smulene.redIMG_0006
redIMG_0007

 

Stek dem gyldne på medium varme på begge sider.

 

Ovnsstekte potetbåter:

Skjær poteter i båter. Vend dem i noen ss olivenolje. Krydre med det du liker, vi brukte paprikapulver, chilli, salt og pepper.

Stek på 200 grader i en halvtime.

 

Ertemos:

En pose selskapserter

En fingerstor bit skrelt ingefær

En ss smør

Kok opp vann med ingefærbiten. Når det koker, har du i ertene, og lar dem koke knappe fem minutter. Sil av, og tilsett smøret. Kjør til mos med stavmikser eller i foodprosessor.

 

Aioli:

redIMG_0002

Siden vi nå endelig har mer egg enn vi klarer å bruke, er det ingen grunn til å ikke lage aioli! Se bare på disse nydelige plommene.

redIMG_0004

 

Laget litt rikelig, da det funker å bruke som erstatning for vanlig majones på skiver også.

Jeg brukte:

3 romtempererte eggeplommer

2 fedd hvitløk, finhakket eller hvitløkspresset(går det an å si?)

2 dl solsikkeolje

1 dl olivenolje

sitronsaft

salt

cayennepepper

Jeg bruker håndvisp, og innbiller meg at energien jeg forbruker på vispingen tilsvarer energien av å spise majonesen etterpå(er du uenig, vil jeg ikke høre det ;) )

Visp eggeplommene med hvitløken til det lysner på farge. Mens du visper, tilsetter du biiiittelitt olje. Visp videre mens du tilsetter litt og litt olje, til alt er vispet inn. Bruk god tid og masse vispekraft, så burde den ikke skille seg.

Smak til med sitronsaft, salt og cayenne.

redIMG_0025

redIMG_0021

 

Fiskeform med laks

 

Dette må jeg si er en av de bedre fiskerettene jeg har spist i det siste. Inspirasjonen kom fra en oppskrift fra godfisk.no, men den orginale virket litt kjedelig, så vi tilpasset den våre(les: mine) ønsker.

Fant noen nye søte små salatpaprikaer på butikken, og de passet kjempefint her, men finner du ikke slike, bruker du vanlig paprika. Ellers er det bare å bytte ut grønnsaker om ønskelig.

Til en middag til fire personer(to store og to små) brukte jeg:

5-600 g laks i terninger på ca 2×2 cm

4 store kokte poteter, skrelt og skåret i biter

0,5 brokkoli i halvsmå buketter, kokt i et minutt

0,5 blomkål i halvsmå buketter, kokt i et minutt

5 små salatpaprikaer i skiver

4 halve soltørkede tomater, skåret i strimler

 

3 ss smør

en halv løk, finhakket

3 ss hvetemel

4 dl melk

 

chillipulver, salt og pepper

 

revet ost

 

Bland grønnsakene(ikke løken) og fisken sammen i en ildfast form.

Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele og surre løken i et par minutter. Rør inn hvetemelet, og tilsett melken under omrøring. Rør klumpefritt, og la det koke opp. Småkok noen minutter, og smak deretter til med chilli, salt og pepper.

Hell sausen over grønnsakene, og strø over med ønsket mengde revet ost.

Stek på 200 grader i ca 12 minutter, til osten er gylden, og fisken stekt.

 

 

 

Lettsaltet lange med vaniljekålrabistappe

Idag innleder jeg til middagen med noen tabber fra siste tiden:

*Satte brøddeig på elting, stakk ut på tur med hunden etter å ha gitt mannen instruks om å tilsette mer hvetemel om den trengte det, og slå av kjøkkenmaskinen etter 20 minutts tid. Da jeg skulle bake ut brødene så jeg plutselig at grovmelet sto fint igjen i litermålet på vekten, jeg hadde da ufrivillig laget loff…

*Glemt egg i vaffelrøren, og ikke kommet på det før første(og eneste) vaffelen var en konstantert fiasko.

*Undervurdert styrken på søte chillier i chillimixen nok en gang, og gjort en hel middagsrett nesten uspiselig(det gikk ned med store rømmemengder)

Første forsøk på lettsalting av fisk må derimot sies å være en suksess. Vi fikk den på snikline i april, lettsaltet den og frøs den ned. Igår ble den spist. Jeg har selv minner av litt for salt fisk som barn, så for ikke å traumatisere de små, vannet jeg den ut i hele fire timer, med hyppig bytte av vann(hvertfall en gang i halvtimen).

Om noen skulle salte selv, skriver jeg hvordan vi gjorde det. Alternativt kjøper man ferdig i butikken.

Vi saltet dem i lake, og brukte 550 gram finmalt salt på 5 l kaldt vann, og rørte til det var oppløst. Lot deretter fiskestykkene ligge i i tolv timer. Pakket dem inn, frøs dem ned.

Ideen til vaniljekålrabistappen fikk jeg fra Andreas Viestads Norsk Mat-bok, og det passer helt supert til såpass salt mat. Ungene også spiste godt av dette.

Kålrabistappen laget jeg som følger:

1 kålrabi på vel et halvkilo, skrelt og skivet

1/4-1/2 vaniljestang(avhengig hvor vaniljefan du er. Jeg brukte en halv og syns det var perfekt, men mannen syns det var litt i meste laget, og hadde foretrukket en fjerdedel)

50 g smør

1 dl fløte

salt og pepper

Kok kålrabien mør. Sil av vannet, tilsett fløten og stavmiks den til en pure. Sett tilbake på svak varme. Rør inn smøret, og deretter frøene fra vaniljestangen.

Smak til  med salt og pepper.

 

Fisken stekte jeg i smør, under lokk. Den stekte på medium varme i 7 minutters tid, men steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av fisken. Sjekk gjerne med en kniv at den flaker seg, da er den ferdig.

Serverte også med kokte nypoteter og smeltet smør.

Stekt flyndre med baconløksmør

April! Herlige april, vår og lykke!

De siste ukene har vært fylt med jobb, familie, hund og selvfølgelig fiske. Vi har satt en del garn, den ene turen endte vi opp med 26 lyr på 1,5-2,5 kg, en sei, en krabbe og en steinbit. Vi har også prøvd oss på snikline, med makrell som agn. Her har vi fått mye hågjel, en stilig liten hai, men uten stor matnytte. Visstnok grei i haifinnesuppe, men det står ikke på min umiddelbare lageliste. Så vi har sluppet dem uti igjen.

Jeg kom forresten over en fiskeblogg igår, og har lest meg igjennom hele greien siste døgnet, og anbefaler alle som liker fisking en sjekk.

http://fiskogrask.blogspot.com/

 

Så litt eyecandy, hunden, som er en av tidenes verste fiskebuddyer. Var ute og prøvde stengene idag, og han klynket, ulte og bjeffet febrilsk konstant. Godt han er søt :P

 

Så, dagens middag. Vi fikk to flyndrer i garnet i går, og disse skulle på en eller annen måte spises idag. Jeg slo opp i Bølgen og Mois Fisk og Vin-bok, og ba mannen velge den flyndreretten han syns så mest fristende ut. Han falt for Sjøtunge a la meuniere med bonne femme-smør.

Jeg hadde ikke sjøtunger, men satset på at det jeg hadde funket. Det gjorde det. Jeg er ikke sikker på hvilken type flyndre jeg hadde, men tror den ene var lomre. Hadde vært ganske tøff med kniven før jeg plutselig følte trangen til å vite hva det var for en type.

 

 

For middag til to store og en liten brukte jeg to flyndrer på omtrentlig 700 gram. Slik fileterer du: http://www.youtube.com/watch?v=K_n3gQmGREY

Du trenger:

Fileter fra flyndrene

2 dl hvetemel

1 ts hvit pepper

en klype salt

noen ss smør

5 skiver bacon skåret i frimerkestore biter

3 sjallotløk skåret i båter

3 ss hakket persille

Vend filetene i en blanding av mel, salt og pepper, og stek dem i smør i omtrent et minutt på hver side på god varme.

Legg fisken i en varm skål og dekk med aluminiumsfolie, så den holder seg varm til alt er klart. I stekepannen du stekte fisken, tar du om nødvendig litt mer smør, og steker bacon og løk til baconet er stekt og løken er søt. Bland inn persillen når det er stekt.

Vi serverte retten med basmatiris, og det funket bra. Noen ovnsstekte cherrytomater kunne nok løftet retten enda litt.

Jeg følte forresten for å fornorske navnet litt, det så så avskrekkende ut på fransk.

 

 

Plukkfisk med røykt lyr

Plukkfisk er en sånn rett som smaker mye bedre enn den ser ut. For det ser egentlig ut som risengrynsgrøt med purreløk i, og det høres ikke ut som musikk i mine ører. Men smaken… Det er perfeksjon, det! En grunn til å være stolt av å være hordalending.

Lørdag var vi hjemme hos min far og gjorde opp hjorten vår. Med oss hjem fikk vi gaver flottere enn røkelse og myrra, vi fikk hjemmelagde pølser og to slike pakker:

For en snill far jeg har!

Så på menyen idag sto det plukkfisk.

Jeg har aldri før laget plukkfisk, men vet hvordan jeg liker det. Tok utgangspunkt i to oppskrifter fra denne boken.

 

Til to store og to små brukte jeg:

500 g røykt lyr, trekkes i 12 minutter(annen fisk kan brukes) og renses

8 poteter

en liten hånd hakket purre

7  ss smør

7 ss mel

1 l melk

salt og pepper etter smak(jeg trengte ikke supplere med salt i det hele tatt)
Server gjerne med gulrøtter og sprøstekt bacon, og gjerne med flatbrød til.

 

Kok potetene møre. Mos dem, og sett til side. Smelt smør , bland inn melet.

La steke et par minutter under hyppig omrøring for å fjerne melsmaken. Spe ut med melken mens du rører, for å unngå klumper.

Tilsett purreløken, og la sausen koke noen minutter. Bland inn de moste potetene, og vend inn fisken. Tilsett litt mer melk om konsistensen er for tykk. Smak til med salt og pepper.

Skulle du trenge å lage den glutenfri, dropper du å lage hvit saus. Du tilsetter heller da smøret og purren i de moste potetene, og sper på med melk til ønsket konsistens. Vend inn fisken og smak til med krydder.

 

Nyt maten, og ta gjerne en middagshvil etterpå om det trengs ;)

 

 

 

 

 

Fisketur og Stekt lyr med hollandaise

Idag har jeg gjort noe nytt. Og med hjelp fra hunden, livsfarlig. Jeg har trekt garn alene! Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men hjernen min fungerer som en typisk jentehjerne, jeg er skikkelig dårlig på høyre og venstre. Og jeg er enda dårligere når man må svinge påhengsmotoren mot høyre for å svinge til venstre. Da kortslutter hjernen, og alt jeg hører er piiiiiiiv, piiiiiv, piiiiiiv.

Nei vent litt… Den lyden er ikke bare i hodet mitt, det er min kjære matros, som ikke har spesielt stor tillitt til at jeg mestrer denne oppgaven. Han er temmelig sikker på at Døden selv står(svømmer) klar til å hente ham når som helst.

Til hundens store overraskelse gikk det fint, selv om ikke fangsten var rekordstor. Endte opp med en liten krabbe, en grei lyr, og to småflyndrer, den ene fremdeles i toppform, så den slapp jeg bare uti igjen.

Let me go, or I’ll crush you like I crush this glove!

 

No? I’ll eat you, just as I eat this glove!

Denne lille karen er kokt, og fryses i kraften sin til jeg får en til, da skal det lages noe lurt, forhåpentligvis krabbelaksa.

 

Flyndren er filetert og frosset(i påvente av mer, så jeg kan lage fiskekaker), sammen med lyrbukfiletene. Hvordan jeg fileterte flyndre? Slik!

Godfisk tv er genialt. Men jeg må tilstå at jeg ikke helt har hans hastighet på flyndrefileteringen min ennå.

 

Ryggfiletene av lyren ble kveldens middag for meg og mannen. De fortærtes med hollandaisesaus, ris og salat.

2 personer

Ca 300 g hvit fisk, lyr, sei, torsk eller lignende

5 ss hvetemel

1 ts salt

1 ts pepper

1 ts cayennepepper

Bland alt det tørre i en skål. Tørk fiskefiletene godt, og vend dem i paneringen.

Stek dem i smør til de er så stekt du ønsker.

 

Til sausen trenger du

200 g smør(bruk minst halvparten usaltet, ellers blir den grusomt salt)

4 ss vann

1 ss hvitvinseddik

3 eggeplommer

en dæsj sitron

litt cayennepepper

 

Smelt smøret, og sett det til side så det kjølner litt. Kok eddik og vann til det reduseres til omtrent 2 ss. Nå begynner vispingen. Visp eggeplommene kraftig, mens du tilsetter eddikvannet. Hell det oppi den lille kjelen igjen, ha på svak varme(!) og fortsette å vispe som manisk mens det tykner. Jeg tar kjelen vekk fra varmen hyppig, for å unngå at det blir for varmt. Når det har tyknet litt, tilsetter du smøret litt og litt, under fortsatt visping. Når alt smøret er oppi, og sausen ser fin ut, flytter du den vekk fra varmen ooooog visper enda et halvminutt-minutt.

Tilsett sitron og cayennepepper.

Server med litt salat og ris eller poteter.

 

Hollandaisesausen krever litt fokus for ikke å bli fiasko, så pass på at du ikke har for mange prosjekter gående samtidig som du visper saus. Skulle den skille seg, finnes det mange gode triks rundtom(isbiter, vann, flere eggeplommer), men jeg har enda ikke fått til å bruke noen av dem(og vil ikke ødelegge sausene med vilje for å få øvegrunnlag), så har ikke noen å anbefale.

Skitt fiske og bon apetite!

 

 

 

 

 

Skikkelige fiskeboller

Jeg har hatt smålig vondt for å servere fiskeboller etter skrekkhistorier om all guffe som puttes i dem, men samtidig har jeg savnet fiskebollemåltidene fra barndommen.

Slikt kan ikke aksepteres, bare å ta saken i egne hender og lage skikkelige fiskeboller!

 

Gårsdags ettermiddag tok mannen, halvannetåringen og meg masse klær på oss, og satte ut to doble garn, og klokken ni i dag tidlig tok vi turen utpå for å se om det ble noe fangst. Det var en deilig båttur, nydelig vær og kald, frisk høstluft.

Fangsten ble ikke rekordstor, men vi fikk fem makreller(fire digre og en normal), en liten flyndre og to store lyr. Makrellene gikk rett i hummerteinematlageret, mens flyndren og lyrene ble filetert. De fine ryggfiletene på lyrene gikk i fryseren slik de var, mens de nederste filetene og flyndrefiletene gikk i foodprocessoren.

Oppskriften min er inspirert av bølgen og mois oppskrift i boken Fisk og Vin. Alle ingredienser bør være kalde.

For hvertfall to middager pluss litt rester til min familie(2 voksne og 2 barn)brukte jeg:

600 g hvit fisk(lyr og flyndre idag)

1 ts salt

1 egg

5 dl fløte

2 liter(muligens mer om mye fordamper) vann og 2 ss salt til koking

 

Kjørte først fisken og saltet til en jevn fin masse. Tilsatte så egget, og kjørte til det så jevnt ut. Deretter tilsatte jeg fløten mens maskinen gikk, og kjørte til det så slik ut:

 

Skrap rundt i bollen for å være sikker på at all fisken er med i farsen.

Kok opp vannet med salt i. Form boller i ønsket størrelse med en skje og en hånd. Dypper du hånden i lunkent vann, er det enklere å lage fine boller. Kok bollene i fem minutters tid.

Rett etter det bildet ble tatt, løp jeg jublende inn i stuen og skrøt til mannen over at de var både hvite og runde. Hadde en forestilling om at det skulle være vanskelig, men det var det virkelig ikke.

Jeg kokte i flere omganger, og la de ferdige bollene i en skål.

Lag hvit saus(bruk litt av kraften du kokte bollene i), og varm bollene i sausen rett før servering.

Server bollene med kokte eller raspede gulrøtter og kokte poteter.