Archive for the ‘Grillmat’ Category

Med kje og svin på grillen, bbqmarinade og saus, samt en lun potetsalat

For noen dager siden fikk jeg inn en link til bloggen i Kvinnheringens liste over bloggere, og denne linken har generert en jevn strøm av lesere. Dette er kjempekjekt, velkommen skal dere være! På høyresiden av siden her er det en boks hvor man kan like bloggen på facebook om dere skulle ønske dette. Der legger jeg ut oppdatering når det har kommet nytt innlegg her.

Igår fant vi(jeg) ut at første normaldag etter ferien måtte feires med grilling. Jeg hadde tint en pakke kje, men følte for noe annet i tillegg, så da fant jeg en pakke svinefilet også.  Kjeet kommer fra Svelland, og er vel bortimot så kortreist som det går an(hjemmeslaktet). Svinet derimot, er fra kjøledisken på spar.

Barna fikk velge om de ville ha voksenmaten eller pølser fra grillen, og fireåringen ser på kjelåret jeg holder i hånden og spør hva vi spiser. Jeg svarer at det er en liten geitebaby. “Oiiii… Shit!” lyder det fra ham, etterfulgt av en god latter fra oss voksne. Det var tydelig at han prøvde å finne et mer passende ord, men det var rett og slett ikke noe annet som beskrev situasjonen.

Det endte sjokkerende nok med at barna holdt seg til pølsene sine.

Utgangspunktet til marinaden og sausen i dag kommer fra Familiekokeboka, men gjorde de litt mer tilpasset våre smaksløker.

Til marinaden brukte jeg:

80 g soyasaus(brukte en blanding av en rest fra asiabutikken og kikkoman)

60 g brunt sukker

1 ss balsamico

3 fedd finhakket hvitløk

2 hakkede vårløk

2,5 cm ingefær, finraspet

2 ss sesamolje

Bland alt sammen, og mariner kjøttet i hvertfall en time, gjerne over natten i kjøleskap.

 

Til barbequesausen brukte jeg:

1 ss smør

1 liten rødløk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

2 ss tomatpure

1 dl heinzketchup

0,5 dl vann

1dl sitronsaft

1 dl eplecidereddik

180 g brunt sukker(muligens litt mer)

1 ss worchestershiresaus

1 ss tabascosaus

1 ss salt

1 ts pepper

Stek løk og hvitløk mykt i smøret. Tilsett tomatpureen og la det frese et halvt minutt til, før du tilsetter resten av ingrediensene. La kjelen stå og småputre i en halvtime-times tid, mens du rører jevnlig. Smak til med mer sukker om nødvendig. Ønsker du en helt glatt saus, kan du stavmikse den.

Potetsalaten inneholdt:

1 kg vaskede nypoteter i båter

150 g opphakket chorizo

0,5 rødløk i skiver

1 spisspaprika i passelige biter

en god dæsj olivenolje

Salt og pepper om nødvendig

Bland alt i en ildfast form, og stek ved 200 grader til potetene er møre, her tok det en liten halvtime. Rør gjerne i formen et par ganger under steking, for å bytte litt plass på potene, og smøre dem inn med den gode smaken fra chorizoen.

Kjøttet grillet jeg på indirekte varme under lokk til det var så stekt som vi ønsket det.