Archive for the ‘Kylling’ Category

Fantastisk gulrotkake

redIMG_0027

Igår hadde vi treårsdagsfeiring i heimen. Jubilanten selv ville ikke ta stilling til hvilke kaker vi skulle lage, han lukket bøkene bestemt og ba meg tegne en gravemaskin. Jaja, da bestemte jeg bare selv, da. Så da ble det gulrotkake og sjokolademuffins. Gulrotkaken ble utformet som en parkeringsplass med sjokoladebiler i folie fra nille. Innimellom var det også tre plastfly med lys i. Klarte ikke forevige den før den ble oppkuttet, men har et stykke til dere.

Må si meg ganske fornøyd med ideen om bilene, jubilanten selv syns det var kjempestas.

For å lage en liten langpannekake brukte jeg:

450 g skrelte og revne gulrøtter

2 klumper syltet ingefær, finrevet(sånn i sirup, ikke sushistyle)

80 ml buttermilk(h-melk med en liten dæsj eplecidereddik brukes her i huset)

3 egg

3,5 dl solsikkeolje

320 g brunt sukker

100 g hvitt sukker

500 g hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts natron

1 ts salt

1 ts kanel

100 g grovhakkede valnøtter

 

Krem:

100 g usaltet smør(romtemperert)

600 g melis

250 g kremost

 

Jeg brukte kenwooden med grinden/k-kroken. Miks sammen gulrøttene, ingefæren, melken, eggene, oljen og sukkeret til det er godt blandet.

Sikt sammen alt det tørre, og bland dette sakte inn i gulrotblandingen, litt og litt mens du blander innimellom. Skrap godt ned fra sidene innimellom. Rør inn valnøttene til slutt.

Ha røren i langpanne(liten langpanne om du ønsker noen lunde høy kake) dekket med bakepapir. Stek ved 180 grader i en halvtime, og sjekk med kakepinne om den er klar. Er det deig på pinnen, lar du den stå lenger. Nå kommer sannheten frem. Jeg så ikke på klokken da jeg satte den inni, så jeg vet ikke hvor lenge den stekte ;)

Men det var litt lenger enn en halvtime tror jeg.

 

Avkjøl kaken helt.

For å lage kremen blander du først smør og melis til det er blandet, men fremdeles melete i konsistens. Ha i kremosten, skru opp farten på maskinen og kjør til kremen er luftig og fin. Bre utover kaken. Pynt gjerne med å lage mønster med gaffel i glasuren, eller gjør som jeg, og pynt med godteri.

 

 

Ellers har vi fått fuglebarn i hus. To store kyllinger(brahma) og 12 vaktelkyllinger. Søte eller??redIMG_0013 redIMG_0007

 

Jeg har også prøvd meg på cakepops. For fremgang her går du rett til cakepopsdronningen selv, Bakerella.  Jeg har tatt noen snarveier, og brukte enkelt og greit hvit sjokolade til å dyppe dem i. Tegnet ansikt med svart konditorfarge(wilton gele), og en gul sukkerperle til nese. Sløyfen ved øret er lagd av to små strøsselhjerter.

red2013-03-15 13

red2013-03-15 12

Kyllingfrikassé nesten a la Roald Dahls mamma

I min drømmehverdag er matbudsjettet uendelig. Med lykkelige Stangekyllinger eller økologisk kalv til middag flere ganger i uken. Men realiteten er nok desverre ikke slik, så da er det greit å kunne lage god gammeldags økonomisk husmannskost. På Spar har de denne uken grillet kylling til 29.90, og jeg har alltid fått lov til å kjøpe dem rå, uansett hvilken butikk jeg har spurt på.

 

Dagens rett er sterkt inspirert av The First Mor Mor and her Chicken fra Sophie Dahls kokebok from season to season; a year in recipes.

 

Behersker man engelsk, har man en god mulighet til billige kokebøker! Denne er ganske ny, en fryd å lese, og ligger nå på i underkant av 80 kr på amazon. Herlich!

Sååå. Retten. Jeg justerte litt på målene i orginaloppskriften, minsket litt på gulrøttene, økte potetmengden og sånt.

Man får hvertfall 4 mette menneskemager på oppskriften, og ennå blir det en smakebit til hunden.

Jeg brukte:

1 rå kylling på omtrentlig kiloet

1,2 liter kyllingkraft(jeg brukte fond på flaske)

2 laubærblad

1 ts rosmarin

1 ts timian

200 g løk, skivet

500 g gulrot, skåret i passe biter

500 g potet, skåret i passe biter

250 g frosne erter

50 g smør

50 g hvetemel

3 dl melk

salt og pepper

en håndfull hakket persille

 

Om du, som meg, bruker billigkylling, er den krydret fra før av. Det passer meg ikke så bra, så da vasker jeg av så mye jeg klarer under rennende vann.

Ren og pen

 

Legg kyllingen i en kasserolle og hell over kraften. Ha i løken, timian, laubærblad, rosmarin og 100 g av gulrøttene. Kok opp, og skru ned varmen slik av den såvidt småkoker. La småkoke under lokk i 1 time og 40 minutt, men snu på kyllingen innimellom, slik at hele blir kokt.

Etter 1 time og 40 minutt, heller du oppi potetene og resten av gulrøttene, skrur opp varmen litt, og lar koke i 20 minutt. Sjekk at potetene er passe møre.

Er de det, har du kyllingen over på et fat, og siler grønnsakene fra kraften. Kast laubærbladene.

Ha smør i kasserollen og la det smelte. Tilsett melet, rør mens det får steke et par minutter. Tilsett litt og litt av kraften mens du rører konstant for å ungå klumper. Når all kraften er tilsatt, har du i melken. La dette stå og koke en stund på svak varme, under sporadisk omrøring.

Nå bør kyllingen nærme seg så kald at du kan rense den. Kast skinnet(eller gi det til hunden), og rens kjøttet fra skrotten. Riv kjøttet i spisevennlig størrelse på bitene.

Ha ertene i sausen. Gi dem to minutter, før du heller resten av grønnsakene og kyllingbitene oppi. Rør, og la det stå til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper, og rør inn den hakkede persillen.

 

Velbekomme :D