Archive for the ‘Svada’ Category

i’m back!

10438862_10152093777842121_20320724_n                                                                                                                Foto: Jorun Larsen

Så, dette har jeg gjort det siste året:)

Han skjønne lille krabaten gjorde at jeg ble særdeles kjedelig i matveien i ni måneders tid. Ikke noe nytt, skive med norvegia og paprika blir kjedelige blogginnlegg. Men nå er den tiden forbi, matlysten og matlagingslysten er tilbake! Og siden Torgrim er verdens snilleste baby, har jeg tid på kjøkkenet innimellom også.

Men ikveld blir det ingen mat… Mannen fikset dataen min, så måtte bare gi et livstegn her inne:)

 

Tilbake!

_MG_0062Etter mye kav med tekniske problemer langt utenfor min forstand, har jeg idag endelig klart å få bloggen friskmeldt :D Med god hjelp fra en hyggelig dansk kundesupporter og en moralsk støttende tante, vel og merke :) Så nå satser jeg på å komme tilbake for fullt! Bare et ørlite problem, må bare finne kameralader ;)

 

*avsluttet* En ørliten give-away

Avsluttet, gratulerer til Monica :)redIMG_0060Mitt gamle favorittmagasin, som forsvant fra bladhyllene i slutten av 2009, dukket til min store glede opp igjen i fjor høst. På deres egen hjemmeside beskriver de seg slik:

Matmagasinet NORD ble tildelt prisen «Årets matformidler» under Gladmat-festivalen i Stavanger i 2008. Nå har vi fått nye eiere, relansert med ny layout, og går for gull igjen!

NORD skal være: Ekte, nært, nysgjerrig, lidenskapelig, ujålete, kunnskapsrikt og pedagogisk. Cupcakefri sone!

NORD er et tidsriktig, litt røft magasin. Det viser tydelig hvor maten vår kommer fra, og gir en praktisk tilnærming til hvordan du kan bruke alt av de fantastiske nordiske råvarene. Kål, løk og potet er unike skatter med fantastisk potensiale i tilberedning og smak. Våre eminente fotografer og journalister tar deg med på matreiser du ikke opplever maken til i noe annet magasin.

Jeg har selvfølgelig skaffet meg de tre nye utgavene som foreløpig er kommet, og da det kom et tilbud om å kjøpe gamle utgaver for en ganske rimelig penge, måtte jeg ha dem. Men jeg blingset litt i samlingen, og har nå to utgaver av 04/09. Distributøren til magasinet bommet også litt, og sendte en ekstra utgave av siste nummer. Nord ba meg gi bort det feilsendte til en matglad venn, så da får en av dere begge to.  Bare legg igjen en kommentar under her, så trekker jeg en vinner søndag kveld. Husk å legge ved epostadressen :)  Porto dekkes av meg. Verdi utenom porto er 198 kr.

redIMG_0039

 

Ikke betalt reklame, kun egeninteresse i at magasinet skal bestå!

 

En skatt fra mobilen

Fant dette bildet på mobilen for noen dager siden, hadde fullstendig glemt det. Tatt i skogen på tur med hunden. Man kan vel ikke unngå å tro litt på alver i slik stemning?

Fisketur og Stekt lyr med hollandaise

Idag har jeg gjort noe nytt. Og med hjelp fra hunden, livsfarlig. Jeg har trekt garn alene! Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men hjernen min fungerer som en typisk jentehjerne, jeg er skikkelig dårlig på høyre og venstre. Og jeg er enda dårligere når man må svinge påhengsmotoren mot høyre for å svinge til venstre. Da kortslutter hjernen, og alt jeg hører er piiiiiiiv, piiiiiv, piiiiiiv.

Nei vent litt… Den lyden er ikke bare i hodet mitt, det er min kjære matros, som ikke har spesielt stor tillitt til at jeg mestrer denne oppgaven. Han er temmelig sikker på at Døden selv står(svømmer) klar til å hente ham når som helst.

Til hundens store overraskelse gikk det fint, selv om ikke fangsten var rekordstor. Endte opp med en liten krabbe, en grei lyr, og to småflyndrer, den ene fremdeles i toppform, så den slapp jeg bare uti igjen.

Let me go, or I’ll crush you like I crush this glove!

 

No? I’ll eat you, just as I eat this glove!

Denne lille karen er kokt, og fryses i kraften sin til jeg får en til, da skal det lages noe lurt, forhåpentligvis krabbelaksa.

 

Flyndren er filetert og frosset(i påvente av mer, så jeg kan lage fiskekaker), sammen med lyrbukfiletene. Hvordan jeg fileterte flyndre? Slik!

Godfisk tv er genialt. Men jeg må tilstå at jeg ikke helt har hans hastighet på flyndrefileteringen min ennå.

 

Ryggfiletene av lyren ble kveldens middag for meg og mannen. De fortærtes med hollandaisesaus, ris og salat.

2 personer

Ca 300 g hvit fisk, lyr, sei, torsk eller lignende

5 ss hvetemel

1 ts salt

1 ts pepper

1 ts cayennepepper

Bland alt det tørre i en skål. Tørk fiskefiletene godt, og vend dem i paneringen.

Stek dem i smør til de er så stekt du ønsker.

 

Til sausen trenger du

200 g smør(bruk minst halvparten usaltet, ellers blir den grusomt salt)

4 ss vann

1 ss hvitvinseddik

3 eggeplommer

en dæsj sitron

litt cayennepepper

 

Smelt smøret, og sett det til side så det kjølner litt. Kok eddik og vann til det reduseres til omtrent 2 ss. Nå begynner vispingen. Visp eggeplommene kraftig, mens du tilsetter eddikvannet. Hell det oppi den lille kjelen igjen, ha på svak varme(!) og fortsette å vispe som manisk mens det tykner. Jeg tar kjelen vekk fra varmen hyppig, for å unngå at det blir for varmt. Når det har tyknet litt, tilsetter du smøret litt og litt, under fortsatt visping. Når alt smøret er oppi, og sausen ser fin ut, flytter du den vekk fra varmen ooooog visper enda et halvminutt-minutt.

Tilsett sitron og cayennepepper.

Server med litt salat og ris eller poteter.

 

Hollandaisesausen krever litt fokus for ikke å bli fiasko, så pass på at du ikke har for mange prosjekter gående samtidig som du visper saus. Skulle den skille seg, finnes det mange gode triks rundtom(isbiter, vann, flere eggeplommer), men jeg har enda ikke fått til å bruke noen av dem(og vil ikke ødelegge sausene med vilje for å få øvegrunnlag), så har ikke noen å anbefale.

Skitt fiske og bon apetite!