Archive for the ‘Tex-Mex’ Category

Guacamole

Jeg elsker guacamole! Men jeg har ennå ikke smakt noen ferdigproduserte som duger. Ikke en gang disse nye som reklamerer med at de faktisk inneholder avocado. Så her er guacamole begrenset til når butikkene har fine avocadoer.

Denne sausen har sin opprinnelse i Mexico, og i følge wikipedia var det aztekerne som fant den opp.  Et must til texmex, men også fantastisk god som dip til chips.

Min guacamole inneholder:

Kjøttet fra 2 modne avocadoer

Saften fra 1 lime

2 ss hakket rødløk

en halv grønn chilli(ta bort frøene om du vil ha en mild versjon)

en klype salt

2 ss grovhakket koriander

1 tomat, uten frø, finhakket

 

Ha alt utenom tomaten i en foodprosessor og kjør til en fin masse. Smak til om du trenger mer salt. Rør inn tomatbitene til slutt.

Guacamole blir fort misfarget, så dekk den til til den skal serveres, og spis fort, det står seg dårlig.

Ellers var svigermor og jeg på Damenes aften i Rosendal i går kveld, det var kjempekoselig! Er så flott at folk engasjerer seg og står på for å lage til gøy i bygden her:) Fin selskapsveske vant jeg meg også.

Jobb igjen på meg på mandag, men har en del innlegg på lur, så dere skal nok få hørt fra meg likevel.

 

Ha en strålende helg videre, godtfolk.

Grillet tomatsalsa

Salsa? Grill? Hmm. Burde funke? Joda, vi prøver!

For en gangs skyld skal jeg ta oppskrift først og fjas etterpå.

Jeg tok og fyrte i gang grillen og lot den få medium pluss temperatur.
Kledde en liten ildfast form med aluminiumsfolie for å spare meg selv for skrubbing. Dette viste seg å være fullstendig unødvendig, det kom saft ned under folien.

Jeg brukte i første omgang: 

4 normalstore modne tomater i båter

0,5 liten rødløk i skivebiter

1 rå jalapeno i skiver(er du mindre glad i sterk mat, dropper du frøene)

3 fedd hvitløk, knust

Dette ble plassert i den ildfaste formen og satt på indirekte varme i grillen. La det stå til grønnsakene begynner å få litt mørke flekker, og er møre.

Sil av overflødig veske. Ha grønnsakene i et litermål eller en annen stavmikservennlig beholder.

Tilsett:

2 ss hvitvinseddik

salt og pepper

Stavmiks det sammen til en jevn pure. Smak til med mer av de tre siste ingrediensene om ønskelig. La salsaen helst stå til neste dag i kjøleskapene, da har smakene satt seg, og den er mye bedre.  Server til taco, fajitas, nachos eller bare vanlig potetgull. Kanongodt!

 

Så til den delen som ikke handler om mat.

Fossiler fra steinparken i Rosendal.

 

To av favorittguttene mine

Texmexspaghetti

Idag så jeg det var postet en ny konkurranse på matpratbloggsiden, utfordringen var sunn og spicy hverdagsmat. Det førte til tanken på denne retten, ideen tatt fra et bilde på pinterest, men oppskriften er min egen.

Jeg har brukt marinaden jeg bruker til vanlig kyllingfajitas. Skulle du ønske å jukse, kan du sikkert prøve å bare bruke din vanlige tacokrydderblanding, men jeg ber instendig, prøv marinaden om du har tid.

Nok til 2 store og en liten, og enda litt rester:

3 kyllingfileter i strimler

Marinade(Se lenger ned)

1,5 paprika, gjerne i forskjellige farger, skåret i strimler

1 rødløk skåret i strimler

3 dl kyllingkraft

1 dl fløte

2/3 pakke fullkornsspaghetti

Hakket koriander eller persille

 

Marinade:

Juice av 2 lime

1 dl olivenolje

4 fedd hvitløk, skrelt

1-5 tørkede små chilli, avhengig av dine preferanser, jeg brukte 3 idag

1 ts malt spisskummen

1 ss brunt sukker

1 ss balsamico

1 ts worchestershiresaus

1 klype salt

1 klype pepper

 

Kjør ingrediensene til marinaden i en food processor eller med en stavmikser. Legg kyllingstrimlene og marinaden i en plastpose i kjøleskapet i minst en halvtime, men helst noen timer.

Stek kyllingstrimlene i en vid kjele på høy varme med marinaden den ligger i til det er gjennomstekt. Ta utav kyllingen, og stek løk og paprika i samme kjele. Når løken og parikaen er myk, legger du det sammen med kyllingen.

Finn en ny kjele, og kok spaghettien som anvist på pakken.

Ha kyllingkraften i kjelen du stekte kylling og grønnsaker i, og rør godt i bunnen slik at eventuell gjenglemt smak blir med i sausen. La det koke i noen minutter.

Tilsett fløte, og la det tykne litt. Smak på sausen. Er det for lite futt, kan du tilsette litt mer krydder.

Ha i kyllingen og grønnsakene, og la det småkoke til spaghettien er kokt. Ha spaghettien oppi sausekjelen, og bland sammen. Rør inn den hakkede persillen.

Server med en grønn salat.

Fajitas kapittel 2 – Lefser

 

ADVARSEL! Når du først har smakt gode lefser, vil kjøpelefsene smake gammel, ekkel, seig papp!

Min stemor og jeg har eksperimentert noen år med hjemmelagde tacolefser. De første forsøkene var ikke så veldig mye å skrive hjem om. Smaken var god, men de revnet bare man så litt hardt på dem. For et års tid siden fant jeg en oppskrift som funket tålelig greit, og for noen uker siden fant jeg en som rett og slett kicket ass!

Enkel(les: lat) som jeg er, lager jeg deigen i kjøkkenmaskin, med vanlig eltekrok.

5 dl hvetemel

1,5 ts bakepulver

1 ts salt

1 ss olivenolje

Blan dette sammen i bakebollen.

Varm opp 2 dl melk(til det er varmt, men skal ikke koke), og tilsett dette sakte, mens kjøkkenmaskinen går. Deigen skal være elastisk, og gå an å ta i uten at det klisser. Det er mulig du ikke trenger all melken, se det an.

Dekk deigen med plastfolie, og la hvile i 20 min.

Del deigen i åtte like store emner, form til baller, legg på en tallerken(de skal ikke berøre hverandre) og dekk nok en gang med plastfolie. La hvile ti minutter.

Kjevle emnene ut på melet flate, og stek dem i en varm, tørr stekepanne. Stek dem ca et halvt minutt pr side, følg med så de ikke svir seg. De begynner å “boble seg” når de nærmer seg ferdig.

Oppbevar de ferdig stekte innpakket i aluminiumsfolie, så de ikke tørker.

Lykke til :D

 

Fajitas kapittel 1 – Kylling

Jeg elsker fajitas! Orginalt? Ikke i det hele tatt. Men det er min go-to-middag nr 1(greit, delt førsteplass med pizza…). Men flere års forhold til retten har krevd litt forandring og spenning, old el paso holder rett og slett ikke mål lenger.

Vi veksler mellom storfekjøtt og kylling, idag falt valget på sistnevnte. Laget en marinade, og lot kjøttet marinere i omtrent fire timer, men alt over en time duger. Er du skikkelig god på planlegging, lar du den marinere natten over.

Nok til middag til fire personer, evt middag+masse gode rester til to personer

4 kyllingfileter

2 paprika, skåret i strimler

1 liten løk, skåret i strimler

Marinaden:

Juice av 2 lime

1 dl olivenolje

4 fedd hvitløk, skrelt

1-5 tørkede små chilli, avhengig av dine preferanser, jeg brukte 4 idag

1 ts malt spisskummen

1 ss brunt sukker

1 ss balsamico

1 ts worchestershiresaus

1 klype salt

1 klype pepper

 

Bland alt i en blender/stavmikser eller annet egnet. Bruker du ikke maskin, finhakker du først hvitløken og chillien.

Legg kyllingfiletene i en frysepose(anbefaler å bruke en til utenpå, for å forebygge søl), og hell over marinaden. Klem litt på posen, slik at marinaden dekker over alt på filetene. Legg dem i kjøleskapet, og la marinere så lenge du har tid til.

Varm opp en stor stekepanne på medium varme. Ha i et par klunker olivenolje, og stek filetene under lokk i ca fem minutter på hver side, eller til de er gjennomstekt. Et prøvesnitt er lov, de skal kuttes opp uansett.

Når de er gjennomstekt, lar du dem hvile i 10 minutter på en tallerken under aluminiumsfolie. Imens steker du paprikaen og løken myk i stekepannen. Strimle kyllingen, ha den tilbake i stekepannen, og server sammen med det du pleier å spise til fajitas. Her i huset bruker vi lefser(oppskrift på hjemmelagde blir kapittel 2), guacamole, salat, tomater, rømme, salsa, revet ost, mais og agurk.

Beklager grusomme bilder, lider av akutt lysmangel :(