Archive for the ‘Kjeks’ Category

Myke sjokoladekjeks

IMG_0020

 

Gårsdagens bakst ble sjokoladekjeks. Sånn kan det gå når man savner kaffemat. Og for å lure meg selv til å tro at de er sunne, puttet jeg litt mandler oppi. Kjempelurt, det ble nesten helsekost med en gang! ;)

Jeg fikk 27 kjeks, og jeg brukte:

100 g romtemperert smør, normalsaltet

100 g brunt sukker

50 g vanlig sukker

2 ts vaniljesukker

1 egg

150 g hvetemel

2 ts maisenna

1 ts bakepulver

30 g grovhakkede mandler

100 g grovhakket dronningsjokolade

IMG_0023

Sett ovnen på 175 c.

Visp smør og alle tre sukkertypene luftig. Miks inn egget.

Bland sammen mel, maisenna og bakepulver, og rør dette inn i smørmiksen. Rør inn mandler og sjokolade til slutt. Fordel med spiseskje på bakepapirkledde brett, ikke altfor tett da de flyter litt utover. Jeg laget dem litt mindre enn valnøtter. Stek i ca 8-10 minutter, følg godt med mot slutten. De skal bli gyllenbrun helt nede ved brettet, men ikke over hele kjeksen.

IMG_0021

 

Siden våren nærmer seg, har jeg nå plantet første runde med frø. Hovedsaklig tomater, og bittelitt chilli og blomster. Skal ikke gå i samme felle som ifjor, da jeg satte dem ut litt for tidlig, og ble tatt på sengen av en siste frostperiode. Nå skal de få stå inne så lenge de ønsker det!

IMG_0003Ellers var jeg på mitt første møte i Hordaland hobbyfjærfeklubb igår. Kjempekoselig, med masse trivelige mennesker(og noen få fugler). Dagens rase var vaktel, noe som passet helt utmerket da jeg skulle ha med meg rugeegg fra vaktel hjem fra møtet. Kjøpte 24 egg, og fikk med en tolvpakning ekstra. Kjempeservice!

IMG_0012

 

 

 

Biscotti med sjokolade, syltet ingefær og valnøtter

Første gang jeg laget biscotti, ble de så steinhard at det var helt nødvendig å bløte dem opp i kaffe før man klarte å tygge dem. Disse er ikke slik, men de smaker veldig godt dyppet i kaffe uansett. Men vær obs på at det plutselig er kjekssmuler i bunnen på kaffekoppen og at man da plutselig kan kveppe til og tro man drikker en flue. Ikke kult. Men verdt det likevel, altså.

De falt veldig godt i smak hos meg, passelig søt, med et deilig hint av ingefær.

Inspirasjonen til oppskriften kommer opprinnelig fra Martha Stewart.

Jeg brukte:

2,5 dl hvetemel

0,8 dl kakao

1,5 ts bakepulver

1/4 ts salt

1 ts vaniljesukker

1 egg og en eggeplomme

1,25 dl sukker

0,6 dl solsikkeolje

en håndfull valnøtter, grovhakket

2 kuler syltet ingefær, finhakket

100 g mørk sjokolade, grovhakket

 

Sett ovnen på 175 grader.

Bland sammen de første fem ingrediensene.

Visp egget, eggeplommen og sukkeret lyst og luftig i en kjøkkenmaskin.

Tilsett solsikkeoljen mens maskinen går, og rør det jevnt.

La maskinen gå sakte mens du tilsetter melblandingen.

Bland inn sjokoladen, valnøttene og ingefæren med en slikkepott eller sleiv. Deigen er ganske klissen på dette tidspunkt.

Del den i to like deler. Plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Fukt hendene, og form deigemnene til flate avlange leiver, ca 10 cm brede og 20 cm lange.

Stek i ca 20 min.

Ta dem utav, skru ovnen ned til 150 grader.

La biscottiene kjøle seg ned en ti minutters tid, før du skjærer dem forsiktig opp i centimeterbrede strimler. Stek dem videre i 20 minutter til, så de får tørke skikkelig.

La dem kjøle ti minutter på brettet før du forsiktig flytter dem over på en rist. La dem ligge til helt avkjølt. Oppbevar i en lufttett boks, de holder opp til en uke. Men her i huset vil de ikke vare så lenge!

 

Snickerdoodles på min måte

Idag begynte jeg et nytt og bedre liv! Jeg sto grytidlig opp, laget frokost til mannen, koste meg med kaffekoppen og nyheter en stund, og fant så ut at idag var dagen jeg skulle starte på prosjektet om å komme i bedre form.

Fant meg en pilatesfilm på nettet, og satte optimistisk i gang. De første fire øvelsene gikk ganske fint, litt tungt, men sånn er det vel når man ikke er helt i form. Så kom vi på øvelse nr fem, og man skulle ha den ene foten opp i luften, en arm til siden, en arm frem mens man skulle bøye seg ned, ta i gulvet og gå ned på bakken for å ta armhevinger.

Der sa det stopp for meg. Jeg er stiv som en stokk, og har ca 20 gram muskler i armene. Kjeftet på tv’en, sa til damen at hun var helt på viddene, at hun kunne glemme at jeg gjorde det der, så skeptisk rundt meg for å se om noen så at jeg kjeftet på tv’en, og deretter gikk jeg ut på kjøkkenet og laget disse deilige kjeksene…

Jeg har aldri smakt skikkelige snickerdoodles, kun sett bilder på nett. Men om de smaker omtrentlig som disse, er jeg stor fan! Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift fra den siste hummingbirdboken, men tilpasset etter hva jeg hadde tilgjengelig.

Det ble 18 kjeks.

Du trenger:

80 g vanlig smør, romtemperert

80 g brunt sukker

80 g vanlig sukker

1 ts vaniljesukker

1 egg

240 g mel

1,5 ts bakepulver

0,5 ts kanel

 

Vanlig sukker og kanel til å rulle dem i.

 

 

Miks smør og de tre typene sukker luftig i kjøkkenmaskin, bruk grinden(k-kroken). Tilsett egget, og miks godt.

Sikt resten av ingrediensene, og ha dette litt og litt i smørblandingen mens maskinen går.

Når alt er blandet og du har en fin deigklump, legger du den i en bolle, dekker med plastfolie, og putter den i kjøleskapet i 40 minutter.

Når den er ferdig hvilt, setter du ovnen på 170 grader.

Del deigen i ca atten like store emner. Trill dem runde, og rull dem i en blanding av sukker og kanel. Legg på bakepapirkledd plate, ikke altfor tett, for de flyter litt utover.

Stek dem i 10-15 minutter, til de er gylne i fargen, og ikke for myk å ta på. La dem hvile på brettet noen minutter, før du avkjøler dem på rist. Oppbevares i lufttett boks, eller spis opp alle på en gang mens du planlegger å trene en annen dag….

 

Julekokoskjeks

Nå er jeg lei av å vente, jeg erklærer herved julen for startet på bloggen min:D

 

De siste ukene har vært travle, med ny jobb og alle de vante husmorsyslene. Har ikke fått fullført noen innlegg, men har en del kladder liggende. Skal gjøre mitt beste for å oppdatere hyppigere, for det er morro å skrive, og det er jo bare å få tatt litt mer bilder av det jeg lager.

Her i huset tenker jeg å starte julen for fullt neste helg, da reiser nemlig mannen utenlands med jobben, og jeg blir gressenke en uke. Ingen som klager over julemusikken min ;) Jeg har aldri gledet meg så masse til jul som jeg gjør i år, og det er hovedsaklig maten som gjør det.

 

Disse kjeksene var de første jeg prøvde fra passion for baking(link til oppskriften), og de har blitt bakt en del ganger etter det. Jeg gjengir ikke oppskriften av respekt for Manuela, men anbefaler alle å prøve. Jeg bakte mine litt større enn hennes, jeg fikk 21 kjeks denne gangen.

Jeg har brukt smeltet dronningsjokolade og dr Oetkers vintrstrøssel(fås i en del dagligvarebutikker) som dekor.